Δεν είναι ευχάριστο η παρέα σας να έχει κανονίσει εξόρμηση στη θάλασσα και εσείς να θέλετε να ακολουθήσετε, αλλά να μην μπορείτε να κάνετε μπάνιο, διότι τυγχάνει να έχετε την περίοδό σας.
Το ότι έχετε την περίοδό σας δεν σημαίνει, πως δεν μπορείτε να κολυμπήσετε. Σερβιέτα όμως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφού μόλις αυτή βραχεί χάνει τις απορροφητικές της δυνατότητες και δεν εμποδίζει πλέον την όποια διαρροή. Ευτυχώς υπάρχει το ταμπόν!
Ολίγη από ιστορία…. Είναι πιο παλιό απ’ όσο φαντάζεστε….
Στην πραγματικότητα οι γυναίκες χρησιμοποιούν ταμπόν εδώ και χιλιάδες χρόνια, υπάρχουν ενδείξεις της χρήσης του ήδη από το 15ο π.Χ. αιώνα στην αρχαία Αίγυπτο, οπότε και χρησιμοποιούσαν ταμπόν από μαλακό πάπυρο. Οι Ρωμαίες χρησιμοποιούσαν ταμπόν από βαμβάκι και οι Γιαπωνέζες από μαλακό χαρτί. Το ταμπόν με τον εφαρμοστή (applicator) εφευρέθηκε από τον Earl Haas το 1933.
Πόσα είδη ταμπόν υπάρχουν;
Τα ταμπόν είναι μικροί κύλινδροι, που κατασκευάζονται από βαμβάκι, ενώ σπανιότερα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και το συνθετικό μετάξι (ρεγιόν) ή συνδυασμός των δύο.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ταμπόν είναι η απορροφητικότητά του. Όσο μεγαλύτερη είναι η ροή σας, τόσο πιο απορροφητικό είναι και το ταμπόν, που χρειάζεστε.
Τα ταμπόν μπορεί να έχουν ειδικό πλαστικό εφαρμοστή (applicator). Ένα τυπικό ταμπόν με εφαρμοστή, μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα 1. Το ταμπόν είναι μέσα σε έναν πλαστικό κύλινδρο, στην άκρη του οποίου υπάρχει ένα μικρό έμβολο, σαν αυτό της σύριγγας. Στα κλασσικά ταμπόν, όταν τα βγάλετε από τη συσκευασία, το έμβολο είναι έξω. Πλέον κυκλοφορούν και ταμπόν με εφαρμοστή, στα οποία το έμβολο είναι μέσα, όταν τα βγάλετε από τη συσκευασία, αυτά είναι πιο μικρά και «διακριτικά» για να τα έχετε μαζί σας.
Υπάρχουν και ταμπόν, χωρίς εφαρμοστή (εικόνα 2).
Πώς επιλέγω το κατάλληλο ταμπόν;
1. Χρησιμοποιείτε το ταμπόν με τη μικρότερη απορροφητικότητα, που σας καλύπτει. Αν το ταμπόν είναι πιο απορροφητικό από ότι αντιστοιχεί στην ροή σας, τότε βγαίνει δυσκολότερα. Επομένως, αν δυσκολεύεστε να βγάλετε το ταμπόν μετά από 4 ώρες, τότε μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο με μικρότερη απορροφητικότητα.
2. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιείτε ταμπόν με διαφορετική απορροφητικότητα ανάλογα με την ημέρα της περιόδου (τις πρώτες ημέρες, που η ροή είναι μεγαλύτερη, χρησιμοποιείτε και ταμπόν μεγαλύτερης απορροφητικότητας, ενώ μετά προσαρμόζετε την απορροφητικότητα ανάλογα με τη ροή).
3. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ξανά ταμπόν, καλύτερα ξεκινήστε με αυτά με σχετικά μικρή απορροφητικότητα, τα οποία έχουν και μικρότερο μέγεθος και καλύτερα τοποθετήστε το τις πρώτες ημέρες της περιόδου, όταν η ροή είναι και μεγαλύτερη, διότι η ροή αυτή βοηθάει το ταμπόν να «γλιστρήσει» ευκολότερα στη σωστή θέση.
4. Με εφαρμοστή ή χωρίς εφαρμοστή; Αυτό μάλλον επαφίεται στην προσωπική σας προτίμηση.
Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!
Διαβάστε ακόμα:
– Πώς βάζω και πώς βγάζω το ταμπόν;
– Συνηθισμένα προβλήματα της χρήσης ταμπόν και οι απλές λύσεις τους!
– 10 ερωτήσεις σχετικές με το ταμπόν και οι απαντήσεις τους!
– Μία σοβαρή επιπλοκή της λανθασμένης χρήσης ταμπόν: Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ
– Επιτρέπεται η χρήση ταμπόν στην εφηβεία;
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας