Ο προϋπάρχων Διαβήτης, αν δεν έχει αντιμετωπισθεί επαρκώς πριν την κύηση, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στο μωρό. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να χωριστούν σε

•    Περιγεννητικά (δηλαδή εμφανίζονται πριν ή αμέσως μετά τον τοκετό)
•    Μακροπρόθεσμα

1.    Αποβολή

Οι πιθανότητες αποβολής αυξάνονται, αν η μητέρα είναι διαβητική.

Μάλιστα φαίνεται, πως η αύξηση των πιθανοτήτων αυτών είναι ανάλογη με διάρκεια του διαστήματος, που η μέλλουσα μαμά ήταν διαβητική πριν από την κύηση. Οι πιθανότητες αυτές καταγράφονται ως αισθητά αυξημένες αν η διάρκεια του διαστήματος αυτού υπερβαίνει τα 10 έτη.

Οι πιθανότητες αποβολής για μια διαβητική μητέρα είναι εξάλλου ανάλογες και με την επιτυχία ελέγχου των επιπέδων σακχάρου αίματος με φαρμακευτική αγωγή ή δίαιτα. Οι πιθανότητες αυτές είναι υψηλές, αν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη υπερβαίνει το 11%.

2.    Εμφάνιση ανατομικών ανωμαλιών στο μωρό

Οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών ανατομικών ανωμαλιών του μωρού κυμαίνονται μεταξύ του 1% και του 2%. Αν η γυναίκα είναι διαβητική και δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητικός έλεγχος της νόσου πριν την κύηση, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 4 έως 8 φορές.

Τα δύο τρίτα των ανωμαλιών αυτών αφορούν την καρδία, αλλά και το νευρικό σύστημα (διαταραχές του νευρικού σωλήνα). Όμως ανωμαλίες ενδέχεται να εμφανιστούν και στο ουροποιητικό και στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και στα οστά.

3.    Υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη

Όταν μία έγκυος εμφανίσει διαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά και περισσότερο σάκχαρο φθάνει στο μωρό της μέσω του πλακούντα. Συνεπώς, η παροχή ενέργειας στο μωρό υπερβαίνει τις πραγματικές ανάγκες του, οπότε η επιπλέον ενέργεια μετατρέπεται σε σωματικό λίπος. Έτσι το μωρό εμφανίζει τη λεγόμενη μακροσωμία, που χαρακτηρίζεται από το υψηλό σωματικό βάρος, το οποίο υπερβαίνει τα 4.000 γραμμάρια.

Όμως σε πολλές περιπτώσεις, όταν η μητέρα είναι διαβητική, το μωρό δεν αναπτύσσεται με τον αναμενόμενο ρυθμό. Κατά το κοινώς λεγόμενο «μένει πίσω στην ανάπτυξή του» και παρουσιάζεται στον υπερηχογραφικό έλεγχο μικρότερο από όσο θα περίμενε κανείς για την ηλικία κύησης, στην οποία βρίσκεται. Αν η βραδύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη συνδυάζεται και με την παρατήρηση με τη μέθοδο Doppler, πως η ροή στα αγγεία, που το τροφοδοτούν δεν είναι επαρκής, τότε μιλάμε για ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη.

Ο διαβήτης είναι μία μεταβολική νόσος, που προκαλεί αλλοιώσεις στη δομή των αγγείων του πάσχοντος. Αυτό ονομάζεται διαβητική αγγειοπάθεια. Έτσι φαίνεται, πως οι υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα της διαβητικής εγκύου – αν η νόσος δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς – προκαλούν αλλοιώσεις και στα αγγεία, που τροφοδοτούν το μωρό, επηρεάζοντας την ανάπτυξή του.

4.    Παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή

Φαίνεται, πως, αν η μητέρα είναι διαβητική και τα επίπεδα του σακχάρου δεν ελεγχθούν ικανοποιητικά, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες το μωρό, που θα γεννηθεί, να εξελιχθεί σε ένα παχύσαρκο παιδί αρχικά και σε παχύσαρκο ενήλικα αργότερα στη ζωή του.

5.    Μεταβολικό Σύνδρομο

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από διαταραχές στον τρόπο, που το σώμα «αντιδρά» στην ινσουλίνη. Στα άτομα, που πάσχουν από Μεταβολικό Σύνδρομο ο οργανισμός τους δεν «ανταποκρίνεται» στην ινσουλίνη. Συνεπώς, το πάγκρεας – που είναι και η έδρα παραγωγής της ινσουλίνης – «αναγκάζεται» να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες από την ορμόνη αυτή, προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητικός έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «αντίσταση στην ινσουλίνη».

Η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης αντικατοπτρίζεται στα ανεβασμένα επίπεδά της στο αίμα, όπως αυτά καταγράφονται ήδη από την εφηβική ηλικία του παιδιού.

Εκτός από την αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται και από παιδική παχυσαρκία, υπέρταση και υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Τα παιδιά διαβητικών γυναικών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο αυτό, ειδικά αν ο διαβήτης της μητέρας δεν έχει τεθεί υπό ικανοποιητικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας