ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η σεξουαλική απόκριση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχει το σώμα με τα διάφορα συστήματά του και πιο συγκεκριμένα το γεννητικό, το καρδιαγγειακό και το ενδόκρινο (το σύστημα μέσω των οποίων εκκρίνονται οι ορμόνες). Όμως το σώμα στα πλαίσια και της σεξουαλικής απόκρισης αλληλεπιδρά έντονα τόσο με την ψυχή όσο και με το πνεύμα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το πλήθος των παραγόντων, που επηρεάζουν τη σεξουαλική απόκριση στη γυναίκα.

Το πιο συνηθισμένο αίτιο σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες είναι η αναστολή της ερωτικής επιθυμίας. Στοιχεία μίας πληθώρας μελετών καταδεικνύουν την στενή σχέση της ερωτικής επιθυμίας και κατ’ επέκταση της σεξουαλικής υγείας με την εν γένει ψυχική κατάσταση της γυναίκας. Η βεβαρημένη ψυχική κατάσταση δεν είναι απαραίτητο να πληροί τα κριτήρια αυτής καθεαυτής της κλινικής ψυχικής διαταραχής για να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική επιθυμία. Φαίνεται πως και απλά αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανασφάλειας και αμφισβήτησης της θηλυκότητας είναι ικανά να καταστείλουν την σεξουαλική απόκριση της γυναίκας. Φυσικά το αυτό συμβαίνει και σε περιπτώσεις διαγεγνωσμένης κλινικά κατάθλιψης, ακόμα και πριν από τη χορήγηση αντικαταθλιπτικής αγωγής, η οποία συνδέεται με την απώλεια της ερωτικής διάθεσης.
Ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης επηρεάζεται και από την ηλικία της γυναίκας. Με το πέρας του χρόνου το ζευγάρι, που έχει καλλιεργήσει την επικοινωνία, μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να συνεχίσει να απολαμβάνει μία υγιή σεξουαλική ζωή.
Δεν είναι μόνον η  ηλικία, που επηρεάζει τη σεξουαλική απόκριση της γυναίκας, αλλά η ιδιοσυγκρασία της. Έτσι, έχει παρατηρηθεί, πως γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζονται αγχώδεις, ενοχικές, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους, είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν δυσκολίες στην επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης. Επίσης, φαίνεται πως γυναίκες, που αισθάνονται άβολα, όταν εμπλέκονται σε καταστάσεις, τις οποίες δεν ελέγχουν, είναι πιο συχνό να παρουσιάζουν δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού.
Ένας ακόμα παράγων, που επηρεάζει καθοριστικά την σεξουαλική απόκριση της γυναίκας είναι και η σχέση της με το σύντροφό της. Το αίσθημα της ασφάλειας, που ενδεχομένως μία σχέση παρέχει στη γυναίκα, δεν είναι από μόνο του αρκετό για να ενεργοποιήσει την ερωτική της επιθυμία. Μάλιστα, πολλές γυναίκες, οι οποίες περιγράφουν την σχέση τους ως ικανοποιητική και σταθερή, αναφέρουν απώλεια της ερωτικής επιθυμίας και δυσκολίες στη σεξουαλική διέγερση. Οι σχέσεις αυτών των γυναικών με τους συντρόφους τους έχουν εκφυλιστεί τρόπον τινά στο επίπεδο της «καλής φιλίας», οπότε έχουν απολέσει το στοιχείο του ερωτισμού, το οποίο είναι απαραίτητο, ώστε να υπάρξει έξαψη της ερωτικής της επιθυμίας. Επίσης γυναίκες, οι οποίες εκδηλώνουν απώλεια ερωτικής επιθυμίας, συχνά αναφέρουν, πως ο σύντροφός τους δεν μοιράζεται μαζί τους τα συναισθήματά του, τους φόβους και τις ελπίδες του.
Έχει διατυπωθεί δε η θεωρία, πως το είδος της σχέσης, που μία γυναίκα τείνει να δημιουργήσει με το σύντροφό της, σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη σχέση, που είχε δημιουργηθεί μεταξύ της ιδίας και των γονέων της, όσο ήταν ακόμα νήπιο.
Η σεξουαλική απόκριση της γυναίκας επηρεάζεται αρνητικά και από ενδεχόμενη σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου της. Όμως η επιτυχής θεραπεία της ανικανότητας του συντρόφου της είναι αρκετή, για να επανέλθει και η δική της σεξουαλική της απόκριση.
Η σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας είναι ένα πρόβλημα, που μπορεί να εμφανισθεί σε υπογόνιμα ζευγάρια. Ενδεχόμενη υπογονιμότητα επηρεάζει αρνητικά την εικόνα, που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της και συχνά της προκαλεί αισθήματα απελπισίας, ενώ την κάνει να αισθάνεται και λιγότερο θελκτική. Την περίοδο κατά την οποία το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει, συνιστάται σεξουαλική επαφή στις συγκεκριμένες γόνιμες ημέρες της γυναίκας. Η κατάσταση αυτή αφαιρεί το στοιχεία του αυθορμητισμού από τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία στη γυναίκα. Παράλληλα το άγχος, που προκαλεί η αναμονή των αποτελεσμάτων των διαφόρων εξετάσεων, περιπλέκει περαιτέρω τη σεξουαλική απόκριση της γυναίκας.
Υπάρχουν και διάφορα φάρμακα, που αναστέλλουν τη σεξουαλική απόκριση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν διάφορα αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα. Αρνητική επίδραση στη σεξουαλική απόκριση έχει και η χρήση κοκαΐνης και η κατάχρηση οινοπνεύματος.
Ενδεχόμενα χρόνια προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει η γυναίκα σαφώς και μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική της απόκριση. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προσκόμματα στη σεξουαλική της ζωή τόσο λόγω αυτών καθεαυτών των σωματικών προβλημάτων, που τα συνοδεύουν, όσο και λόγω των αρνητικών επιπτώσεών τους στην ψυχολογία της γυναίκας. Επί παραδείγματι, η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει κινητικά προβλήματα, που παρεμποδίζουν την σεξουαλική επαφή, ενώ ασθένειες του καρδιαγγειακού η του αναπνευστικού συστήματος, συνδέονται σε μερικές περιπτώσεις με δύσπνοια κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
Η σεξουαλική απόκριση τέλος επηρεάζεται και από την εγκυμοσύνη, ενώ και η περίοδος μετά τον τοκετό, συχνά απαιτεί μία περίοδο προσαρμογής έως ότου η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού να επανακάμψει στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα.
Η σεξουαλική απόκριση λοιπόν είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία εμπλέκεται πλήθος παραγόντων τόσο σωματικών, όσο και ψυχολογικών.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίζουμε όποιο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί!

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.iatropedia.gr και στο περιοδικό Marie Claire (Μάρτιος 2015)
  

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Έχετε κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων ή αντιμετωπίζετε πόνο στη σεξουαλική επαφή;

 

Οι υπέρηχοι HIFU και η έγχυση ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ είναι η ΜΟΝΙΜΗ λύση για εσάς! (ενημερωθείτε ΕΔΩ)

 

 

 ΑΛΛΑΞΤΕ τη ζωή σας! 

Κλείστε ΤΩΡΑ το ραντεβού σας ΕΔΩ! 

Bρείτε μας στο You Tube!

Ακολουθήστε μας στο Facebook!