ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σήμερα υπάρχουν αρκετές μελέτες, οι οποίες συμπεριέλαβαν μεγάλους αριθμούς γυναικών και καταπιάνονται με την επιρροή της ηλικίας στην σεξουαλική απόκριση. Τα στοιχεία μερικών εξ αυτών κατέδειξαν μικρή αύξηση των σεξουαλικών προβλημάτων με την ηλικία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ναι μεν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές μειωμένη ερωτική επιθυμία, αλλά η μείωση αυτή της επιθυμίας δεν τους προκαλεί συναισθηματική πίεση, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις νεώτερων γυναικών.
Εξάλλου, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται πως εκφράζουν ισχυρότερη επιθυμία για σεξουαλική έκφραση, η οποία δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τη γενετήσια επαφή. Αντίθετα φαίνεται πως η ερωτική ικανοποίηση της γυναίκας σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας, που ο σύντροφός της της προσφέρει. Η ικανότητα του ζευγαριού να προσαρμόσει τη σεξουαλική του ζωή στις αλλαγές, που η ηλικία επιτάσσει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα της σχέσης.
Η ηλικία δεν επηρεάζει τη σεξουαλική απόκριση της γυναίκας μόνο στο επίπεδο της ερωτικής επιθυμίας, αλλά και στα άλλα στάδια του κύκλου σεξουαλική απόκρισης. Καταρχήν, όσον αφορά τη φάση της διέγερσης, η διόγκωση της κλειτορίδας και των έσω χειλέων ένεκα αύξησης της ροής του αίματος στις περιοχές αυτές είναι λιγότερο τονισμένη σε σχέση με ό,τι συνέβαινε σε νεώτερη ηλικία. Το βασικό πρόσκομμα κατά τη διάρκεια της φάσης της διέγερσης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι η ανεπαρκής λίπανση του κόλπου, εξαιτίας της μειωμένης ή ανύπαρκτης δράσης των ωοθηκών. Η ανεπαρκής λίπανση έχει ως αποτέλεσμα τη δυσπαρευνία. Μάλιστα έχει διατυπωθεί η υπόθεση πως, αν η διείσδυση αντιμετωπίζεται από τη γυναίκα ως απολύτως απαραίτητο στοιχείο της σεξουαλικής δραστηριότητας, τότε η δυσφορία, που προκαλεί ο συνδυασμός διείσδυσης και ελλιπούς λίπανσης, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια και της ερωτικής επιθυμίας. Η συστηματική χρήση ενυδατικής ενδοκολπικής γέλης καθώς και ειδικής λιπαντικής γέλης πριν τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δυσπαρευνία σε αυτές τις περιπτώσεις και να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.
Η γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να φθάσουν σε σεξουαλική διέγερση, ενώ μερικές φορές η διατήρηση αυτής της διέγερσης προϋποθέτει περισσότερο ερεθισμό. Έτσι και ο οργασμός επιτυγχάνεται μετά από περισσότερη προσπάθεια και συχνά δεν είναι τόσο έντονος, όσο ήταν όταν η γυναίκα ήταν νεώτερη. Η μείωση της συχνότητας επίτευξης οργασμού με την ηλικία, αλλά και η μείωση της έντασης των οργασμών, όταν αυτοί επιτευχθούν, φαίνεται πως συνδέεται και με την μείωση του μυϊκού τόνου των μυών του περινέου. Ο τόνος των μυών του περινέου μειώνεται με την ηλικία και λόγω της μειωμένης παραγωγής ορμονών από τις ωοθήκες.
Η βελτίωση του τόνου των μυών αυτών και κατ’ επέκταση η βελτίωση της ποιότητας των οργασμών μπορεί να επιτευχθεί και με τις λεγόμενες ασκήσεις περινέου (ασκήσεις Kegel). Υπάρχουν διαφόρων ειδών ασκήσεις περινέου. Οι ασκήσεις αυτές είναι στην πράξη μία σειρά εκουσίων συσπάσεων των μυών του περινέου, που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών αυτών. Πρακτικά αυτό που κάνετε, αφού αδειάσετε την κύστη και όσο βρίσκεστε σε όρθια θέση, είναι να συσπάσετε τους μυς, που χρησιμοποιείτε, όταν θέλετε να κρατήσετε τα ούρα σας. Η σύσπαση αυτή, πρέπει να διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα και η άσκηση να επαναληφθεί για 10 με 15 φορές. Το ίδιο πρόγραμμα, διαρκείας περίπου 5 λεπτών, καλό είναι να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές μέσα στην ημέρα.
Μπορεί να ακουστεί παράδοξο, αλλά οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συχνά χρειάζονται λιγότερο χρόνο ηρεμίας μετά από τη σεξουαλική επαφή, προκειμένου να επανέλθουν στη φάση της σεξουαλικής διέγερσης.
Σε γενικές γραμμές η ηλικία δεν αποτελεί πραγματικό εμπόδιο στην απόλαυση υγιούς σεξουαλικής ζωής, απλά το ζευγάρι χρειάζεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, που ο πανδαμάτωρ χρόνος επιτάσσει.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίζουμε όποιο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί!

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο "www.iatropedia.gr"

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Έχετε κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων ή αντιμετωπίζετε πόνο στη σεξουαλική επαφή;

 

Οι υπέρηχοι HIFU είναι η ΜΟΝΙΜΗ λύση για εσάς! (ενημερωθείτε ΕΔΩ)

 

 

 ΑΛΛΑΞΤΕ τη ζωή σας! 

Κλείστε ΤΩΡΑ το ραντεβού σας ΕΔΩ! 

Bρείτε μας στο You Tube!

Ακολουθήστε μας στο Facebook!