Η άσκηση είναι πάντα πηγή ευεξίας και βοηθάει τη γυναίκα να ξαναβρεί τη φυσική της κατάσταση και την ψυχική της ισορροπία μετά την εγκυμοσύνη.

Όταν μία γυναίκα αποφασίσει να ξεκινήσει άσκηση μετά τον τοκετό, είναι απαραίτητο να γνωρίζει τα όριά της και να αποφύγει τις υπερβολές. Ακόμα και οι γυναίκες, που ασκούνταν και πριν την εγκυμοσύνη και έχουν κάποια εμπειρία, καλόν είναι να έχουν υπόψιν τους πως η φυσική τους κατάσταση δεν είναι ίδια με πριν και θα χρειασθεί υπομονή και συστηματική προσπάθεια, για να επανέλθουν. Ήδη ο τοκετός, η λοχεία και η περιποίηση του νέου μωρού απορροφούν πολύ ενέργεια. Δεν χρειάζεται να κυνηγάτε επιδόσεις. Ένας πρακτικός κανόνας είναι να μην αισθάνεστε εξαντλημένη μετά από την άσκηση. Ασκείστε για να αισθανθείτε καλύτερα, όχι χειρότερα.
Ήπια αεροβική άσκηση, όπως είναι το περπάτημα ή το τρέξιμο σε αργούς ρυθμούς, μπορεί κάθε γυναίκα να ξεκινήσει αμέσως μετά την εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα αν αυτός ήταν κολπικός τοκετός ή καισαρική τομή. Φυσικά, αν υπάρχει τραυματισμός του περινέου και μετά από καισαρική τομή, τα σημεία του τραύματος θα πονάνε. Ο πόνος είναι ένας καλός οδηγός, για να καταλάβει η ασκούμενη τα όριά της. Καλύτερη είναι η καθημερινή άσκηση σε ήπιους ρυθμούς, οι οποίοι αυξάνονται σταδιακά.
Οι ασκήσεις, που περιλαμβάνουν αύξηση της πίεσης στην κοιλία, όπως είναι οι ασκήσεις με βάρη, καλόν είναι να αποφεύγονται για τους τρεις πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Αυτό ισχύει τόσο μετά από κολπικό τοκετό, όσο και μετά από καισαρική τομή. Γενικότερα η εγκυμοσύνη θέτει σε δοκιμασία το περίνεο, το οποίο πρέπει καθ’ όλη τη διάρκειά της, να υποστηρίξει το πρόσθετο βάρος της μήτρας και του νεογνού. Οι ασκήσεις με βάρη μετά τον τοκετό δεν του δίνουν τον απαραίτητο χρόνο, για να ανακάμψει και αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανισθεί η παροδική ακράτεια ούρων μετά την εγκυμοσύνη. Ειδικότερα στην καισαρική τομή υπάρχει τραυματισμός του κοιλιακού τοιχώματος. Επομένως πρέπει να δοθεί στο κοιλιακό τοίχωμα ο απαραίτητος χρόνος να ιαθεί πριν του ασκηθεί πίεση, ειδάλλως μπορεί να προκληθεί κήλη.
Μια χρήσιμη συμβουλή για τις γυναίκες, που θηλάζουν είναι να προγραμματίζουν την άσκηση μετά από το θηλασμό. Έτσι η δυσφορία, που οι διογκωμένοι μαστοί μπορεί να προκαλέσουν, περιορίζεται σημαντικά. Ενώ απαραίτητος είναι και ο παρέχων την απαραίτητη στήριξη στηθόδεσμος.
Φυσικά πολλές από τις γυναίκες, που επιλέγουν να ασκηθούν μετά τον τοκετό, σκοπό έχουν την απώλεια βάρους. Η άσκηση από μόνη της όμως δεν είναι αρκετή. Απαραίτητο είναι η άσκηση, να συνδυάζεται και με την ανάλογη διατροφή.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ευεργετική επίδραση της άσκησης στην ψυχολογία της γυναίκας. Η άσκηση μετά τον τοκετό βοηθάει τη μητέρα να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές δοκιμασίες, που η λοχεία της επιφυλάσσει, αφού αμβλύνει το αίσθημα λύπης, που καταλαμβάνει πολλές λεχωίδες.
Βέβαια, κάποια νέα μητέρα μπορεί να αναρωτηθεί: «καλή η άσκηση, αλλά με τις νέες υποχρεώσεις με το μωρό δεν μου μένει καθόλου χρόνος και όταν έχω χρόνο, δεν έχω καθόλου ενέργεια». Αυτό είναι ένα πραγματικό εμπόδιο, που φαντάζει ανυπέρβλητο, το νέο μέλος της οικογένειας πράγματι απαιτεί να καταλάβει όλο το χρόνο και να απομυζήσει όλη την ενέργεια της μητέρας του. Αν πρόκειται για νέα μητέρα, έχει και το άγχος της απειρίας και φοβάται μην παραλείψει κάτι, αν πρόκειται για μητέρα, που έχει κι άλλα παιδιά, πρέπει να ασχοληθεί και με αυτά. Όμως ακόμα και μόλις δέκα λεπτά την ημέρα μπορεί να ωφελήσουν πολύ. Δεν χρειάζεται να μπαίνουν υψηλοί στόχοι, μάλλον δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου στόχοι. Αν μη τι άλλο, αυτά τα έστω δέκα λεπτά, μπορούν να γίνουν ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας, που η γυναίκα επιλέγει να αφιερώσει στον εαυτό της και μόνο σε αυτόν, όταν όλην την υπόλοιπη ημέρα την αφιερώνει, τόσο αυτή, όσο και ο περίγυρό της στο νέο μωράκι και τα παιδιά.
Η άσκηση λοιπόν μετά τον τοκετό ωφελεί τόσο την ψυχή όσο και το σώμα της γυναίκας, σε μία περίοδο, που αμφότερα δοκιμάζονται. Πρέπει όμως στη γυμναστική να μην μπαίνουν στόχοι επιδόσεων, ο στόχος είναι να αισθανθεί η γυναίκα καλά με τον εαυτό της, όσο βλέπει το σώμα της να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

Δείτε ΕΔΩ, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΟΤΗΤΑ, τον ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ και την ΑΚΡΑΤΕΙΑ μετά τον τοκετό ή την καισαρική τομή χάρη στους υπερήχους HIFU

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και ένα σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο “Οδηγός για το παιδί 0 – 12