ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Το έμβρυο είναι ένας οργανισμός, ο οποίος αναπτύσσεται στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας. Πώς μπορούμε να το εξετάσουμε και να επιβεβαιώσουμε το καλώς έχειν της κατάστασής του ή να εντοπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα και να προτείνουμε τις ενδεδειγμένες λύσεις;

Μέχρι τη δεκαετία του ’80 ο μόνος τρόπος εξέτασης του εμβρύου περιελάμβανε την ψηλάφηση της μήτρας σε προχωρημένη κύηση, προκειμένου να εντοπιστεί η θέση του εμβρύου μέσα σε αυτή. Επίσης ο μαιευτήρας άκουγε την καρδιά του εμβρύου αρχικά με ένα ειδικό ξύλινο χωνί και αργότερα με κάποιες φορητές συσκευές Doppler.

Το πρώτο τρίμηνο εκτείνεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης σας μέχρι και τη συμπλήρωση 13 εβδομάδων κύησης (δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης).

1. Η επιβεβαίωση της κύησης

Συνήθως το πρώτο από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, το οποίο οδηγεί μια γυναίκα να απευθυνθεί στον ιατρό της, είναι η καθυστέρηση της έλευσης

Το δεύτερο τρίμηνο εκτείνεται σε αδρές γραμμές από τη συμπλήρωση των 13 εβδομάδων κύησης μέχρι και τη συμπλήρωση των 28 εβδομάδων. (Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης).

1. Τι πιθανότητες έχει το έμβρυο να πάσχει από σύνδρομο Down;

Ο έλεγχος των πιθανοτήτων το έμβρυο να πάσχει από Σύνδρομο Down είναι πιο αξιόπιστος, αν αυτός γίνει με τις μεθόδους, που εφαρμόζουμε κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Εντούτοις, κάποιες γυναίκες καθυστερούν να αναζητήσουν την φροντίδα του ιατρού τους. Έτσι παρέρχονται τα ορόσημα πρώτου τριμήνου, στα οποία γίνεται ο έλεγχος για το Σύνδρομο Down.

Το τρίτο τρίμηνο εκτείνεται σε αδρές γραμμές από τη συμπλήρωση των 28 εβδομάδων κύησης μέχρι και τη συμπλήρωση των 40 εβδομάδων. (Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης).

Σε ποιους παράγοντες δίνουμε ιδιαίτερη σημασία κατά το τρίτο τρίμηνο;

Από τη συμπλήρωση των 28 εβδομάδων και έπειτα το μωρό θεωρείται βιώσιμο, ακόμα και αν παρ’ ελπίδα γεννηθεί πρόωρα. Για το λόγο αυτό μάλιστα είναι αρκετά συνηθισμένο από το σημείο αυτό μέχρι και τον τοκετό να μην αναφερόμαστε πια σε «έμβρυο», αλλά σε «μωρό». Ο όρος «μωρό» δίνει τρόπον τινά μια «ταυτότητα» στο πλασματάκι, που μεγαλώνει μέσα σας και είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στις δοκιμασίες του «έξω κόσμου». Τουναντίον, ο όρος «έμβρυο» είναι πιο «επιστημονικός» και «απόμακρος» και αναφέρεται σε ένα πλάσμα, που δεν είναι απολύτως ικανό να ζήσει ανεξάρτητα από εσάς.

Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία πότε θα δουν για πρώτη φορά το μωρό στο υπερηχογράφημα. Δείτε το σχετικό video, που ετοιμάσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr!

 

Η στιγμή, που στον υπερηχογραφικό έλεγχο ακούμε για πρώτη φορά την καρδιά του εμβρύου είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για συναισθηματικούς, όσο και για ιατρικούς λόγους.

Το πιο εντυπωσιακό γεγονός, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της 6ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, είναι ο σχηματισμός της πρώιμης καρδιάς του εμβρύου. Η 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση πέντε εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσεως μέχρι και τη συμπλήρωση πέντε εβδομάδων και έξι ημερών από την ημέρα αυτή.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι προσπάθειες του μαιευτήρα στόχο έχουν την εξασφάλιση του καλώς έχειν της υγείας τόσο της μέλλουσας μητέρας, όσο και του εμβρύου. Τη μέλλουσα μητέρα όμως ο ιατρός μπορεί να την υποβάλλει σε κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει τόσο τη άμεση «φυσική» της εξέταση, όσο και απεικονιστικές ή εργαστηριακές εξετάσεις. Σε ότι αφορά όμως το έμβρυο, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα μέσα στο προστατευμένο και κλειστό περιβάλλον της μήτρας, η εξέταση είναι προφανώς δυσχερέστερη. Δεν είναι απλό να «φτάσουμε» το έμβρυο και να το υποβάλλουμε σε εξετάσεις, προκειμένου να ελέγξουμε την πορεία της υγείας του.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια αναπόσπαστο τμήμα της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός τρόπος, για να ελέγξουμε την κατάσταση του εμβρύου, αφού αυτό βρίσκεται μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας.

Τι είναι η λειτουργία Doppler του υπερηχογράφου;

Όλοι οι σύγχρονοι υπερηχογράφοι διαθέτουν τη λειτουργία Doppler, με την οποία ο χειριστής ιατρός δύναται να εξετάσει τη ροή του αίματος στα αγγεία.

Πρακτικά ο υπερηχογραφικός έλεγχος, στον οποίο υποβάλλεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν αλλάζει. Απλά κάποια στιγμή, όταν ο ιατρός σας το κρίνει σκόπιμο εφαρμόζει τη λειτουργία Doppler, προκειμένου να ελέγξει τη ροή του αίματος σε κάποια αγγεία. Τότε θα δείτε αφενός τα αγγεία να χρωματίζονται μπλε και κόκκινα, αφετέρου να σχηματίζεται στην οθόνη της συσκευής ένα «κύμα», που αντιπροσωπεύει τη ροή του αίματος στο αγγείο, που βρίσκεται υπό έλεγχο.

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας λαμβάνεται αμνιακό υγρό μέσα από τη μήτρα της εγκύου. Στη συνέχεια το αμνιακό υγρό εξετάζεται στο εργαστήριο στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν το έμβρυο πάσχει από κάποιο νόσημα.