ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Το έμβρυο είναι ένας οργανισμός, ο οποίος αναπτύσσεται στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας. Πώς μπορούμε να το εξετάσουμε και να επιβεβαιώσουμε το καλώς έχειν της κατάστασής του ή να εντοπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα και να προτείνουμε τις ενδεδειγμένες λύσεις;

Μέχρι τη δεκαετία του ’80 ο μόνος τρόπος εξέτασης του εμβρύου περιελάμβανε την ψηλάφηση της μήτρας σε προχωρημένη κύηση, προκειμένου να εντοπιστεί η θέση του εμβρύου μέσα σε αυτή. Επίσης ο μαιευτήρας άκουγε την καρδιά του εμβρύου αρχικά με ένα ειδικό ξύλινο χωνί και αργότερα με κάποιες φορητές συσκευές Doppler.

Το πρώτο τρίμηνο εκτείνεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης σας μέχρι και τη συμπλήρωση 13 εβδομάδων κύησης (δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης).

1. Η επιβεβαίωση της κύησης

Συνήθως το πρώτο από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, το οποίο οδηγεί μια γυναίκα να απευθυνθεί στον ιατρό της, είναι η καθυστέρηση της έλευσης

Το δεύτερο τρίμηνο εκτείνεται σε αδρές γραμμές από τη συμπλήρωση των 13 εβδομάδων κύησης μέχρι και τη συμπλήρωση των 28 εβδομάδων. (Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης).

1. Τι πιθανότητες έχει το έμβρυο να πάσχει από σύνδρομο Down;

Ο έλεγχος των πιθανοτήτων το έμβρυο να πάσχει από Σύνδρομο Down είναι πιο αξιόπιστος, αν αυτός γίνει με τις μεθόδους, που εφαρμόζουμε κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Εντούτοις, κάποιες γυναίκες καθυστερούν να αναζητήσουν την φροντίδα του ιατρού τους. Έτσι παρέρχονται τα ορόσημα πρώτου τριμήνου, στα οποία γίνεται ο έλεγχος για το Σύνδρομο Down.

Το τρίτο τρίμηνο εκτείνεται σε αδρές γραμμές από τη συμπλήρωση των 28 εβδομάδων κύησης μέχρι και τη συμπλήρωση των 40 εβδομάδων. (Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης).

Σε ποιους παράγοντες δίνουμε ιδιαίτερη σημασία κατά το τρίτο τρίμηνο;

Από τη συμπλήρωση των 28 εβδομάδων και έπειτα το μωρό θεωρείται βιώσιμο, ακόμα και αν παρ’ ελπίδα γεννηθεί πρόωρα. Για το λόγο αυτό μάλιστα είναι αρκετά συνηθισμένο από το σημείο αυτό μέχρι και τον τοκετό να μην αναφερόμαστε πια σε «έμβρυο», αλλά σε «μωρό». Ο όρος «μωρό» δίνει τρόπον τινά μια «ταυτότητα» στο πλασματάκι, που μεγαλώνει μέσα σας και είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στις δοκιμασίες του «έξω κόσμου». Τουναντίον, ο όρος «έμβρυο» είναι πιο «επιστημονικός» και «απόμακρος» και αναφέρεται σε ένα πλάσμα, που δεν είναι απολύτως ικανό να ζήσει ανεξάρτητα από εσάς.

Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία πότε θα δουν για πρώτη φορά το μωρό στο υπερηχογράφημα. Δείτε το σχετικό video, που ετοιμάσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr!

 

Η στιγμή, που στον υπερηχογραφικό έλεγχο ακούμε για πρώτη φορά την καρδιά του εμβρύου είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για συναισθηματικούς, όσο και για ιατρικούς λόγους.

Το πιο εντυπωσιακό γεγονός, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της 6ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, είναι ο σχηματισμός της πρώιμης καρδιάς του εμβρύου. Η 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση πέντε εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσεως μέχρι και τη συμπλήρωση πέντε εβδομάδων και έξι ημερών από την ημέρα αυτή.

Είναι καλά το μωρό γιατρέ;

Αυτή είναι η κύρια ερώτηση, που απασχολεί τις περισσότερες – αν όχι όλες – τις εγκύους.

Όμως, αν και ο ιατρός μπορεί να υποβάλλει τη μαμά σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να διαπιστώσει το καλώς έχειν της υγείας της, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το έμβρυο.

Αυτό αναπτύσσεται στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας και στοιχεία για την ανάπτυξή του και για ενδεχόμενα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν, μπορούμε να αποκτήσουμε μόνον μέσω του απεικονιστικού ελέγχου και μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Ολίγη από ιστορία…

Σήμερα δεν είναι δυνατόν να φανταστούμε την παρακολούθηση της εξέλιξης της κύησης χωρίς τη χρήση του υπερηχογράφου. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου σε διάφορα στάδια της κύησης είναι αναπόσπαστο μέρος της πάγιας κλινικής πρακτικής.

Τι είναι το Doppler;

Το Doppler είναι ένα από τα βασικά υπερηχογραφήματα της κύησης και διενεργείται δια της κοιλιακής οδού.

Σε τι διαφέρει το υπερηχογράφημα Doppler από τα άλλα υπερηχογραφήματα;

Οι σύγχρονοι υπερηχογράφοι διαθέτουν τη λειτουργία Doppler, μέσω της οποίας ελέγχεται η ροή του αίματος στα αγγεία.

Κατ’ ουσίαν πρόκειται για ένα υπερηχογράφημα, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ροής του αίματος σε συγκεκριμένα αγγεία.

Μα μπορούμε να «ζυγίσουμε» το μωρό, όσο είναι μέσα στη μήτρα;

Φυσικά και δεν μπορούμε να ζυγίσουμε (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) το μωρό, όσο αυτό είναι μέσα στη μήτρα!

Είναι όμως δυνατό να επιτευχθεί η κατά προσέγγισιν εκτίμηση του βάρους του εμβρύου με βάση τις μετρήσεις, που πραγματοποιούμε κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Οι σύγχρονοι υπερηχογράφοι έχουν ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιεί τις μετρήσεις αυτές, προκειμένου να υπολογιστεί το Εκτιμώμενο Εμβρυϊκό Βάρος (Estimated Fetal Weight – EFW).