ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ

Μα μπορεί η χρήση κάποιου καλλυντικού να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου;

Λίγοι γνωρίζουν, πως το δέρμα μας είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματός μας. Το όργανο αυτό είναι εξαιρετικά αγγειοβριθές (δηλαδή πλούσιο σε αγγεία). Μέσω των αγγείων του είναι πιθανό ουσίες, που περιέχονται σε κρέμες περιποίησης και καλλυντικά, να «περάσουν» στο αίμα και μέσω αυτού να φθάσουν στον πλακούντα και στο έμβρυο.

Ανάμεσα στις οχλήσεις της εγκυμοσύνης είναι και η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Γιατί εμφανίζεται; Πώς θα απαλλαγείτε από αυτή; Οι απαντήσεις στο video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr!

 

Λίγα λόγια εισαγωγικά…

Τα υποδήματα με τακούνια, σήμερα αποτελούν «αναπόσπαστο» μέρος μία «επίσημης» γυναικείας ένδυσης, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ένα ζευγάρι τέτοια παπούτσια από επώνυμους σχεδιαστές είναι αντικείμενο πόθου πολλών γυναικών.

Πάντως τα παπούτσια με τακούνια δεν δημιουργήθηκαν αρχικά για γυναίκες, αλλά για άνδρες και μάλιστα για στρατιώτες. Φαίνεται πως οι πρώτοι, που φόρεσαν παπούτσια με τακούνια ήταν οι Πέρσες ιππείς του 15ου αιώνα, ενώ κατά άλλες πηγές τα πρώτα υποδήματα με τακούνι φορέθηκαν από αυτούς το 10ο αιώνα. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως χάρη στα υποδήματα αυτά τα πόδια των ιππέων «ασφαλίζονταν» καλύτερα στους αναβολείς.

Η εγκυμοσύνη είναι σε κάθε περίπτωση μια κατάσταση "αυξημένης" ευαισθησίας. Στο video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, δείτε πώς θα περιποιείστε τα νύχια σας με ασφάλεια, όσο είστε έγκυος!

 

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος της ζωής της γυναίκας, που χαρακτηρίζεται από έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Η γυναίκα δεν παύει όμως να είναι γυναίκα και να ενδιαφέρεται για την εμφάνισή της. Έτσι ένα από τα ερωτήματα, που καλούμαστε να απαντήσουμε στα πλαίσια της παρακολούθησης μιας κύησης είναι: «μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;»

Από τα λίγα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία αφορούν την ασφάλεια της βαφής των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχει προκύψει κάποιος συγκεκριμένος κίνδυνος για το έμβρυο.

Μια από τις απολαύσεις του καλοκαιριού είναι και ο φωτεινός ήλιος! Η εγκυμοσύνη, αν δεν υπάρχουν επιπλοκές, δεν αποτελεί λόγο να περιοριστείτε! Μπορείτε να χαρείτε κι εσείς τον ήλιο! Η ηλιοφάνεια άλλωστε είναι γνωστό, πως δρα ευεργετικά στη διάθεσή μας.

Η εγκυμοσύνη θέτει σε δοκιμασία τόσο τις ψυχικές, όσο και τις σωματικές σας αντοχές. Έτσι σε δοκιμασία τίθεται και η αντοχή του δέρματός σας. Αποτέλεσμα της δοκιμασίας αυτής είναι η δημιουργία των ενοχλητικών ραγάδων της εγκυμοσύνης.

 

Τι είναι οι ραγάδες της εγκυμοσύνης;

 

Πρόκειται κατά βάση για γραμμοειδείς ουλές του δέρματος. Οι ραγάδες συνήθως κάνουν αισθητή την παρουσία τους κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Εντούτοις, υπάρχουν και περιπτώσεις, που εμφανίζονται ήδη από την εικοστή εβδομάδα της κύησης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δοκιμάζονται τόσο οι ψυχικές, όσο και οι σωματικές σας αντοχές. Έτσι δοκιμάζεται και η αντοχή του δέρματός σας. Το αποτέλεσμα της δοκιμασίας αυτής είναι η δημιουργία των ενοχλητικών ραγάδων της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για γραμμοειδείς ουλές του δέρματος, οι οποίες συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που η παρουσία τους γίνεται αισθητή ήδη από την εικοστή εβδομάδα της κύησης.

 

Λίγα λόγια για το δέρμα…

Ας δούμε μερικά εντυπωσιακά στοιχεία για το δέρμα μας:

•    το δέρμα είναι το ζωτικό όργανο, το οποίο καλύπτει το ανθρώπινο σώμα στην ολότητά του

•    πρόκειται για το πιο εκτεταμένο όργανο του σώματός μας. Το εμβαδόν του, αν πρόκειται για άνδρα φθάνει το 1,80 μ2, ενώ αν πρόκειται για γυναίκα το 1,60 μ2.

•    αποτελείται από περίπου 2 δισεκατομμύρια κύτταρα

•    το βάρος του αγγίζει τα 5 κιλά, το οποίο αντιστοιχεί στο περίπου 15% του συνολικού βάρους του σώματός μας

Ολίγη από ιστορία

Η ετυμολογία της λέξης τατουάζ (tattoo) δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Φαίνεται – σύμφωνα τουλάχιστον με το Λεξικό Αγγλικής της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary) – πως η λέξη tattoo προέρχεται από τη λέξη tatau, η οποία χρησιμοποιείται από τους λαούς της Πολυνησίας και σημαίνει «γράφω».