ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Είναι δύσκολο να απονεμηθεί ο τίτλος του πρωτοπόρου σε λαπαροσκοπικές χειρουργικές μεθόδους σε μόνο ένα άτομο καθότι πολλοί ήταν αυτοί, που με την εργασία τους και το όραμά τους συνέβαλαν στην εξέλιξη των μεθόδων αυτών στο σημερινό επίπεδο.

Λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες σε σύγκριση με τις σημερινές θεωρούνται πρωτόγονες πραγματοποιήθηκαν σε σκύλους για πρώτη φορά το 1902 από τον Georg Kelling στη Γερμανία, ενώ ο πρώτος, που εφάρμοσε τέτοιες μεθόδους σε άνθρωπο ήταν ο Σουηδός Hans Cristian Jacobaeus το 1910. Φυσικά ο εξοπλισμός και η τεχνική, που χρησιμοποίησαν οι δύο αυτοί πρωτοπόροι ουδέ μίαν σχέση είχαν με τις σύγχρονες μεθόδους.

 

Δείτε το video για τη Λαπαροσκόπηση!

 

 

 

Η πρώτη λαπαροσκόπηση για διαγνωστικούς σκοπούς έλαβε χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ενώ η σύγχρονη λαπαροσκοπική τεχνική έχει τις ρίζες της στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Από την αρχή της ιστορίας της λαπαροσκόπησης μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν την τεχνική έδειξαν οι Γυναικολόγοι, οι οποίοι και συνεχίζουν να την εφαρμόζουν σήμερα στα πλαίσια της θεραπείας ευρέως φάσματος παθολογιών.

Στα πλαίσια των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων γίνονται μικρές οπές (ανάλογα με την επέμβαση 3 ή 4) στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου από 0,5 μέχρι και 1 εκατοστό. Από τις οπές αυτές εγχέεται μέσα στην κοιλιά, ή όπως λέμε εμείς οι χειρουργοί μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα, αέριο (συνήθως διοξείδιο του άνθρακα) το οποίο διατείνει την κοιλότητα αυτή, τη φουσκώνει δηλαδή και δίνεται έτσι στο χειρουργό ο απαραίτητος χώρος για να εκτελέσει την επέμβαση.

Δια μία εκ των οπών εισέρχεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα μία ειδική κάμερα, ενώ από τις άλλες οπές εισέρχονται τα απαραίτητα εργαλεία. Ο χειρουργός σε συνεργασία με τους βοηθούς του εκτελούν την επέμβαση κοιτώντας μέσα από οθόνες υψηλής ευκρίνειας.

Η εκτέλεση των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων δια μέσου μικρών οπών, τους έδωσε και το προσωνύμιό τους. Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποκαλείται «χειρουργική της κλειδαρότρυπας» και έχει βασικά πλεονεκτήματα.

Καταρχήν ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ βραχύτερος από αυτόν των αντίστοιχων κλασσικών επεμβάσεων και η ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι της και ταχύτατα στις καθημερινές της ασχολίες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων είναι πως συνδέονται με μικρότερη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά και με μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικών λοιμώξεων.

Τέλος ο πόνος μετά από μία λαπαροσκοπική επέμβαση είναι λιγότερος, το ίδιο και η ανάγκη λήψης αναλγητικών.

Η σύγχρονη ιατρική πρακτική λοιπόν μας δίνει την ευκαιρία χάρη στη Λαπαροσκόπηση να εκτελέσουμε επεμβάσεις στα πλαίσια θεραπείας πλήθους γυναικολογικών παθήσεων, οι οποίες συνδέονται με ταχύτερη ανάρρωση και με λιγότερο πόνο.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίζουμε όποιο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί!


Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Έχετε κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων ή αντιμετωπίζετε πόνο στη σεξουαλική επαφή;

 

Οι υπέρηχοι HIFU και η έγχυση ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ είναι η ΜΟΝΙΜΗ λύση για εσάς! (ενημερωθείτε ΕΔΩ)

 

 

 ΑΛΛΑΞΤΕ τη ζωή σας! 

Κλείστε ΤΩΡΑ το ραντεβού σας ΕΔΩ! 

Bρείτε μας στο You Tube!

Ακολουθήστε μας στο Facebook!