Η στιγμή, που για πρώτη φορά η έγκυος «ακούει» το μωρό είναι πραγματικά «ιστορική»! Πολύ συχνά το διάστημα, που μεσολαβεί από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης μέχρι να νιώσει η μέλλουσα μητέρα για πρώτη φορά το έμβρυο είναι γεμάτο προσμονή και αδημονία, ιδιαίτερα αν πρόκειται για πρωτοτόκο.
Στα Αγγλικά αυτή η πρώτη επαφή έχει ένα ποιητικό όνομα, λέγεται “quickening”. Η λέξη αυτή στα Ελληνικά μεταφράζεται ως «ζωοποίηση» . Είναι η στιγμή, που για πρώτη φορά η μητέρα έρχεται σε άμεση επαφή με τη νέα ζωή!
Οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν την αίσθηση αυτή σαν ένα «πεταλούδισμα» ή σαν απαλά ρυθμικά χτυπήματα. Είναι μερικές φορές για τη μητέρα δύσκολο στην αρχή να ξεχωρίσει, αν αυτό, που αισθάνεται, είναι κινήσεις του εντέρου ή του εμβρύου.
Αν και η έγκυος αισθάνεται τις εμβρυϊκές κινήσεις στην κοιλιά, η αίσθηση αυτή φαίνεται πως συνδέεται με την επαφή του εμβρύου με τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας και όχι με το μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς. Έτσι το σωματικό βάρος της γυναίκας δεν επηρεάζει ουσιαστικά το πότε αυτή θα νιώσει για πρώτη φορά τις εμβρυϊκές κινήσεις.
Παρακολουθείστε το βίντεο για τις εμβρυϊκές κινήσεις!
Εντούτοις, τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας μίας γυναίκας, που έχει ήδη γεννήσει τουλάχιστον μία φορά, είναι πιο χαλαρά και πιο ευαίσθητα στις εμβρυϊκές κινήσεις από αυτά της πρωτοτόκου. Γι’ αυτό και η πολυτόκος συνήθως αισθάνεται για πρώτη φορά το έμβρυο πιο νωρίς σε σχέση με την πρωτοτόκο.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως η πολυτόκος έχει και προτέρα εμπειρία και έτσι μπορεί να αναγνωρίσει πιο εύκολα τις αρχικά ήπιες εμβρυϊκές κινήσεις.
Σε γενικές γραμμές, η πρωτοτόκος αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά τις εμβρυϊκές κινήσεις μεταξύ των 18 και 20 εβδομάδων κύησης, ενώ η πολυτόκος μεταξύ των 15 και 17 εβδομάδων κύησης. Υπάρχουν όμως και μέλλουσες μητέρες, που αισθάνονται το έμβρυο ήδη από τις 13 εβδομάδες κύησης, ενώ άλλες χρειάζεται να περιμένουν μέχρι και τις 25 εβδομάδες.
Όσο το έμβρυο μεγαλώνει, οι κινήσεις του γίνονται και πιο έντονες, αφού προσπαθεί να τεντώσει και να κάμψει τα άκρα του. Η αίσθηση με την πρόοδο της εγκυμοσύνης από το απαλό αρχικό «πεταλούδισμα» μετατρέπεται σε «κλώτσημα». Συχνά η έγκυος αισθάνεται το μωρό της και να περιστρέφεται μέσα στη μήτρα.
Με την πρόοδο της κύησης, η έγκυος μπορεί να παρατηρήσει πως η κινητικότητα του μωρού της αυξάνεται μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, συνήθως γλυκών. Φυσικά, όσο και να θέλουμε να είμαστε ελαστικοί με τη μέλλουσα μαμά, σε καμία περίπτωση η επιθυμία της να νιώσει το μωρό δεν αποτελεί δικαιολογία για κατανάλωση γλυκών, που θα αυξήσουν το βάρος της!
Οι εμβρυϊκές κινήσεις είναι συνήθως πιο αισθητές, όταν η έγκυος βρίσκεται σε ηρεμία. Το μωράκι ακολουθεί το δικό του κύκλο ύπνου – ξύπνιου, ο οποίος είναι σε μερικές περιπτώσεις, δυστυχώς, αντίθετος από τον αντίστοιχο κύκλο της μητέρας του ακόμα και όταν αυτό είναι μέσα στη μήτρα…….
Η ένταση των εμβρυϊκών κινήσεων αυξάνεται προοδευτικά μέχρι την 32η εβδομάδα κύησης, οπότε και το έμβρυο έχει μεγαλώσει τόσο, ώστε να περιορίζονται οι κινήσεις του μέσα στη μήτρα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε γενικές γραμμές από την 28η εβδομάδα κύησης κι έπειτα, οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται περίπου δέκα εμβρυϊκές κινήσεις ανά δύο ώρες.
Η πρώτη φορά, που η έγκυος θα ακούσει το έμβρυο είναι πολύ συγκινητική. Είναι η αρχή μιας σχέσης, που θα κρατήσει μια ζωή!
Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών, του οποίου ανήκουμε!
Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα εγκυμοσύνης σας απασχολεί!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας